Javorový sirup – zdravý recept na chudnutie
(Zdroj foto: Shutterstock.com)
Ak si javorový sirup spájate s lievancami a Kanadou, nemýlite sa. Kanada je hlavným svetovým dodávateľom javorového sirupu. Veď z kanadskej provincie Quebec pochádza až 70 % svetovej produkcie tejto zdravej pochúťky.
Ako vznikol javorový sirup
Sladkú javorovú šťavu objavili pôvodní obyvatelia Kanady – severoamerickí Indiáni. Tí ju po stáročia spracovávali na sirup alebo pevný cukor.
Javorový sirup sa získava z miazgy kanadských cukornatých javorov, ktoré počas svojho 250 rokov trvajúceho života dosahujú výšku 30 metrov a priemer zhruba 90 cm. Na výrobu 1 litra javorového sirupu je potrebných až 40 litrov javorovej miazgy.
Javorový sirup je zatiaľ málo známa potravina, a o jej zdravotných prínosoch mnohí stále netušia. Hoci ho dnes bežne dostanete nielen v predajniach so zdravou výživou, ale aj v hypermarketoch, pri kúpe si dávajte pozor. Nie každý javorový sirup má totiž certifikát pravosti. Rozdiely medzi jednotlivými druhmi sú potom citeľné.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Javorový sirup verzus biely cukor
Javorový sirup je popri melase a mede vynikajúcou alternatívou bieleho cukru. Obsahuje menej kalórií ako med, no viac ako cukor, avšak v porovnaní s ním má lepšie nutričné zloženie. Okrem sacharózy v ňom nájdete vitamín B, vápnik, železo a stopové množstvá ďalších minerálov, predovšetkým zinku a mangánu.
Oba minerály sú dôležité pre správne fungovanie imunitného systému – zinok pomáha pri tvorbe bielych krviniek, v mangáne sú zas enzýmy pre tvorbu energie.
Ako chutí javorový sirup
Oproti klasickému bielemu cukru má výraznejšiu chuť. Tú si buď zamilujete, alebo vás (naopak) odradí. Nič „medzi tým“ neexistuje. Javorový sirup má orechovo-medovú chuť, nie je však vhodný pre ľudí s cukrovkou.
Kedy vám javorový sirup pomôže:
- pri vysokom LDL cholesterolom,
- kardiovaskulárnych ochoreniach,
- rôznych zápaloch,
- preventívne proti ateroskleróze,
- na správny vývoji chrupaviek a kostí u detí.
Ako ním nahradíte biely cukor
Javorový sirup môžete použiť všade tam, kam bežne pridávate biely cukor. Namiesto 4 dielikov bieleho cukru postačia 3 dieliky javorového sirupu.
Biely cukor je kalorický, bez vitamínov, kazí zuby, prebúdza hyperaktivitu u detí, zhoršuje kožné problémy, spôsobuje cukrovku. Ak si raz zvyknete na chuť javorového sirupu, biely cukor vám viac chýbať nebude.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Štyri stupne kvality
Javorový sirup hodnotíme podľa farby a chuti. Platí jednoduché pravidlo – čím je svetlejší a redší, tým bude kvalitnejší. Sirup známkujeme 4 stupňami kvality:
- Grade A (Canada No. 1 Light) – veľmi svetlý, jemný a luxusný sirup, vhodný ako darček.
- Grade B (Canada No. 2 Medium) – svetlý, s menej intenzívnou chuťou.
- Grade C (Canada No. 2 Amber) – najobľúbenejší medzi Európanmi, vyniká príjemnou, javorovou chuťou.
- Grade D (Canada No. 3 Dark) – tmavý sirup, vhodný na pečenie a varenie.
Milujú ho deti aj kuchárky
Deti si najskôr zvyknú na sladkú chuť a príjemnú arómu javorového sirupu. V kuchyni ho využijete na prípravu sladkého cesta – vafle, lievance, zmrzlinové poháre. To všetko sú dobroty, kde sirup vynikne a ako bonus dodá organizmu porciu zdravia.
Javorový sirup chutí aj ako prísada do koláčov, zvlášť, ak sú ich súčasťou vlašské alebo iné orechy. Špaldové palacinky s kvapkou javorového sirupu sú maškrta, ktorú deti nikdy neodmietnu. Ak vaše deti pričasto odmietajú raňajky, zdravou alternatívou je celozrnný toast s niekoľkými kvapkami sirupu.
Milovníkov mäsa zasa poteší fakt, že javorový sirup sa osvedčil pri príprave marinád a glazúr.
Javorový sirup – diéta na chudnutie?
Nejde o ozajstnú diétu, ale o 10-dňový detoxikačný program. Gro spočíva v popíjaní nápoja s obsahom javorového sirupu – odporúča sa 8 až 12 pohárov denne. Pripravte si aj stolovú vodu, citrónovú šťavu a kajenské korenie.
Ďalším nápojom, ktorý by ste mali počas detoxikačného programu popíjať, je pohár vody s morskou soľou. Soľ vás zbaví prebytočných toxínov, no tu nemôžete vypiť 8 pohárov denne, najviac 2 – 3. Pri dodržiavaní kúry môžete stratiť až 5 kg za týždeň.
Javorová kúra
Cieľom javorovej kúry nie je len očista organizmu od toxínov a usadenín v tele. Prečistíte si tiež ľadviny a tráviaci trakt, zmiernite kožné problémy, ubudne vám z tuku. Organizmus prestane zadržiavať vodu, čo prirodzene vedie k chudnutiu.
Javorová kúra vás omladí, podporí funkciu nervov, zlepší kvalitu krvi, poradí si so zahlieneným organizmom i zanesenými cievami.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Kedy mám ukončiť javorovú kúru?
Najlepším signálom je váš jazyk. Počas detoxikácie sa na ňom vytvorí hrubý, biely povlak. Akonáhle zmizne a jazyk ostane hladký, ružový, ide o znak úspešnej očisty organizmu.
Počas hladovky môžete pociťovať príznaky starších zdravotných ťažkostí, ktoré však postupne vymiznú. Patria sem:
- bolesti kĺbov, hlavy,
- navreté mandle, bolesť v krku.
- závrate,
- zvracanie,
- pocity slabosti a chladu.
Pokiaľ sa aj po skončení kúry dostaví plynatosť a tráviace ťažkosti, znalci odporúčajú, aby ste v kúre ešte pár dní pokračovali.
Nový začiatok
Po skončení programu sa dostaví relatívne rýchly prírastok na váhe – naberiete asi polovicu stratených kilogramov. Koľko vo finále priberiete, ostáva len na vás a vašich ďalších krokoch.
Ukončenie kúry je dobrým štartom k zdravšiemu stravovaniu. Tí, ktorí javorovú kúru vyskúšali, tvrdia, že tučné, sladké a mastné pokrmy im spočiatku vôbec nechýbali.
Cena javorového sirupu
Na pultoch predajní nájdete aj javorový sirup, ktorý obsahuje cukor, kukuričný škrob, farbivá a umelé prísady. V kvalitnom produkte to nemá čo hľadať. Najhoršie je, že tieto sirupy sa predávajú za totožnú cenu, aj s rovnakým označením.
Majte na pamäti, že pravým javorovým sirupom je iba 100 % zahustená miazga z javora cukrového. A hoci by niekoho mohla odradiť vyššia cena produktu, šetriť sa v tomto prípade nevypláca.
Dopriať si javorový sirup – aspoň raz za čas – je veľké plus pre vaše zdravie i chuťové poháriky. Samozrejme, aj v tomto prípade platí, že všetko s mierou.