Jablčný ocot – nepreskúmaný všeliek
(Zdroj foto: Shutterstock.com)
Jablčný ocot je považovaný za všeliek, napriek tomu, že mnohé jeho účinky neboli zatiaľ dostatočne vedecky potvrdené.
Absencia vedeckých výskumov mu však na atraktivite nijako neuberá. Faktom je, že ľudstvo má s všestranným používaním jablčného octu 5-tisíc rokov trvajúce skúseností.
Na začiatku bola náhoda
Ako väčšina najlepších vynálezov, vznikol aj jablčný ocot (a ocot vo všeobecnosti) šťastnou náhodou. Pri výrobe vína človek neustrážil fermentáciu, a namiesto lahodného vína vzniklo kyslé víno. Potom už stačilo, aby zapojil kreativitu, načúval svojim chutiam a pozorne vnímal pozitívnu odpoveď svojho tela. Z octu sa stala nenahraditeľná kulinárska špecialita, všestranný kozmetický prípravok a užitočný liek na mnohé zdravotné nepríjemnosti.
Pitie jablčného octu
Predtým, než sa bližšie pozrieme na jablčný ocot ako na prírodný liek, musíme vyvrátiť jeden hlavný mýtus. Jablčný ocot nie je bohatým zdrojom vitamínov a minerálnych látok, neobsahuje veľa draslíka, vápnika, ani vitamíny B a beta karotén. Obsahuje však kyselinu octovú, ktorá mu dáva charakteristický, prenikavo štipľavý pach.
Kyselina octová významne zvyšuje vstrebateľnosť cenných výživných látok zo stravy. Inými slovami, ak pred jedlom vypijeme pohár vody s lyžičkou jablčného octu, telo vyťaží z nasledujúcej potravy maximum vitamínov a minerálnych látok. Jablčný ocot je (okrem kyseliny octovej) vynikajúcim zdrojom polyfenolov – „bojovníkov“ s voľnými radikálmi.
Kyselina octová je zároveň dôvod, prečo má byť konzumácia jablčného octu umiernená. Odporúča sa, aby sme ho konzumovali v ranných hodinách, pred jedlom, v množstve 1 – 2 čajové lyžičky, primiešaný do ranného nápoja alebo vody.
Účinky konzumácie jablčného octu
Aj keď chýbajú komplexné štúdie účinkov jablčného octu, máme k dispozícii aspoň niekoľko štúdií, ktoré naznačujú, že benefity pre náš organizmus budú vysoké, teda nejde o žiadne placebo.
Pri nákupe jablčného octa, dbáme na to, aby išlo o produkt, ktorý neprešiel pasterizáciou, destiláciou a filtráciou. Kvalitný jablčný ocot má byť kalný.
Prevencia srdcovo-cievnych ochorení
Jablčný ocot je bohatým zdrojom polyfenolov, ktorých pozitívny účinok na zdravie srdca je dostatočne dokázaný. Navyše, jablčný ocot znižuje cholesterol a kyselina octová pomáha pri znižovaní krvného tlaku.
Cukrovka
Jablčný ocot má pozitívny vplyv na znižovanie hodnôt cukru v krvi. To, čo je dnes potvrdené viacerými štúdiami, cítil človek už oddávna. Zvyk zajedať mastné ťažké jedlo kyslými pochutinami môžeme považovať za ľudovú múdrosť.
Rôzne druhy octov, ale aj citróny a limetky, ktoré sa pridávajú do šalátových zálievok, zmierňujú následky glykácie – devastačného procesu, ktorý prebieha v organizme každého človeka, avšak najrýchlejšie práve u ľudí s vysokou hladinou cukru v krvi.
Jablčný ocot spomaľuje rozklad sacharidov na cukor, a tým znižuje množstvo cukru, ktorý sa vyplaví do krvného obehu. Dve lyžice jablčného octu v nápoji, vypitom pred spaním, zníži u chorých na diabetes typu II. cukor v krvi o 2 %. Jablčný ocot zlepšuje citlivosť na inzulín, a preto pomáha v liečbe diabetu typu II., resp. inzulínovej rezistencie.
Chudnutie
Kyselina octová, ktorú prijmeme spolu s vysokosacharidovým pokrmom, prináša vyšší pocit sýtosti a zmenšuje túžbu po ďalších sacharidových potravinách. Jablčný ocot upravuje hladiny glukózy v krvi, predlžuje pocit sýtosti, a bráni tak nástupu „vlčieho“ hladu.
Predčasné starnutie
S vysokou hladinou krvného cukru prichádza aj rýchlejšie starnutie. Ak ste spozorovali, že vaša pleť predčasne starne, môže byť pre vás jablčný ocot užitočným doplnkom stravy. Samozrejme, musíte upraviť stravu a obmedziť spotrebu bieleho rafinovaného cukru.
Bradavice
Tampón namočený v jablčnom octe lieči bradavice. Účinnou látkou je aj v tomto prípade kyselina octová. Dbajte na to, aby sa octový obklad nedotýkal zdravej pokožky v okolí bradavice. Priložte nasiaknutý tampón na bradavicu, zafixujte obväzom a nechajte pôsobiť celú noc. Opakujte toľko dní, koľko bude potrebné na úplné vyliečenie bradavíc.
Pálenie záhy
Pohár vody s jablčným octom obvykle zaberá aj proti nepríjemnému páleniu záhy – ak je za tým znížená produkcia žalúdočných kyselín.
Jablčnému octu sú pripisované aj ďalšie účinky:
- posilnenie imunity,
- zlepšenie stavu pečene,
- zlepšenie krvnej cirkulácie,
- liečba prechladnutia,
- liečba zápalov prínosových dutín.
Kozmetické využitie jablčného octu
Jablčný ocot ako vlasový kondicionér
Opláchnutie vlasov octovým roztokom účinkuje ako prírodný kondicionér, keďže dodá vlasom vysoký lesk. Octový roztok môže vyriešiť aj plesňové ochorenia vlasovej pokožky a lupiny. 1 až 2 polievkové lyžice octu primiešajte do 300 ml teplej vody a roztok použite na záverečné opláchnutie vlasov (po ich umytí).
Jablčný ocot ako pleťové tonikum
Zmiešajte vodu s octom (100 ml vody a 1 čajová lyžička octu), namočte do nej tampón a použite ako pleťovú vodu. Vďaka polyfenolov a svojmu Ph, pôsobí ocot proti viacerým kožným problémom a zlepšuje kondíciu pokožky. Pleťové tonikum je účinné aj pri akné, zápaloch, plesňových ochoreniach, či pri liečbe slnkom spálenej pokožky.
Kúpeľ nôh
Antibakteriálne a protiplesňové účinky jablčného octu zmierňujú zápach nôh. Pripravte si teplú vodu, primiešajte trochu octu a použite na opláchnutie, alebo kúpeľ nôh.
Zdroje:
http://care.diabetesjournals.org/content/30/11/2814.full
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16015276
https://draxe.com/apple-cider-vinegar-uses/
https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_cider_vinegar
https://authoritynutrition.com/6-proven-health-benefits-of-apple-cider-vinegar/