Swissbeceda – vitamínová abeceda od Swissnatural.sk
V potravinách aj vo vode je veľa rozličných vitamínov a minerálov. Niektoré majú dôležitý význam pre deti, iné sa hodia pre tehotné, ďalšie sú ideálne pre diabetikov a niektoré sú veľmi dôležité špeciálne pre mužov alebo pre ženy. Vo všeobecnosti sú ale vitamíny a minerály celkovo veľmi prospešné pre zdravie.
Čo sú to vitamíny
Pod pojmom vitamín sa myslí látka, ktorá je dôležitá pre ľudský organizmus a patrí spolu s bielkovinami, tukmi a sacharidmi medzi najzákladnejšie zložky ľudskej potravy. Náš organizmus si nevie vitamíny vytvoriť sám, takže je odkázaný na ich príjem z potravy.
Najviac sa vitamíny vyskytujú v ovocí a zelenine. Čučoriedky, špenát, banány alebo hrozno obsahujú vysoký podiel vitamínov.
Každá potravina obsahuje iné vitamíny alebo skupiny vitamínov a tie zas pomáhajú v organizme k iným procesom a funkciám. Niektoré sú dobré na vlasy, iné na oči a zrak, ďalšie na pečeň, proti únave alebo na pokožku, pleť a nechty.
Skupiny vitamínov
Vitamíny sú rozdelené podľa rozpustnosti do dvoch skupín podľa toho, či sú rozpustné v tukoch alebo vo vode.
Vo vode sú rozpustné:
- Vitamíny skupiny B – B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12
- vitamín C
- vitamín H
V tukoch sú rozpustné:
- vitamín A
- vitamín D
- vitamín E
- vitamín K
Prečo prijímať vitamíny?
Najdôležitejšou funkciou vitamínov je katalyzácia chemických reakcií v organizme. Podieľajú sa na metabolizme bielkovín, tukov a cukrov. Pri ich nedostatku sa objavujú poruchy funkcií, neskôr aj rôzne choroby.
Celkovo existuje 13 základných typov vitamínov a v našej Swissbecede si ich postupne predstavíme a vysvetlíme si, ktoré z nich sú dobré na imunitu, v tehotenstve, na pohybovú sústavu a kĺby a ktoré plnia najdôležitejšie úlohy v bežnom živote.